Ontdek de charme van treinrondreizen

Een vakantie met de trein is iets dat steeds meer mensen overwegen. Vliegen geeft een grote belasting voor het milieu en bovendien moet je daarvoor eerst naar een vliegveld reizen en uren wachten voordat je uiteindelijk vertrekt. Je treinreis begint al als je in je woonplaats of directe omgeving in de trein stapt. Voor alle treinvakanties geldt namelijk dat je een ticket boekt vanaf het dichtstbijzijnde treinstation naar je bestemming. Je zult versteld staan hoeveel plaatsen in Europa per trein bereikbaar zijn en hoe comfortabel het reizen naar je bestemming kan zijn. We laten je graag kennismaken met de mooiste treinrondreizen in Europa en andere werelddelen.

Man wacht op trein voor rondreis
Een jongeman wacht op de trein voor de start van een rondreis

Wat zijn de voor- en nadelen van een treinrondreis?

Een treinrondreis maken heeft vele voordelen. Het belangrijkste is dat je relaxt reist. Je neemt plaats op je gereserveerde zitplaats in de internationale treinen en vervolgens kun je heerlijk achterover leunen. In veel landen rijden treinen stipt op tijd, zeker de hogesnelheidstreinen en intercity’s die lange afstanden afleggen. Een tweede voordeel is dat in veel gevallen op je eindbestemming voor die dag uitstapt. Vaak worden bij een treinrondreis hotels in de directe omgeving van het treinstation geboekt. Deze zijn lopend te bereiken of na een korte rit met aanvullend vervoer. Er zijn ook fraaie treintrajecten die op zich al een belevenis zijn. Ze worden uitgevoerd met bijzondere treinen of voeren langs een traject waar je niet kunt stoppen met foto’s maken door de grote, blinkend schoon gepoetste panorama ramen. Zijn er ook nadelen aan een treinrondreis? Ja, als je snel op je bestemming wilt zijn dan kun je in sommige gevallen beter het vliegtuig nemen. Zo is het mogelijk om vanuit Nederland per trein naar de Noorse hoofdstad Oslo te reizen, maar je bent dan wel zo’n 24 uur onderweg. Ook met de trein naar Spanje is mogelijk, maar het is wel een uitdaging. Maar fans van de trein zien dit niet als een nadeel, hun reis begint op het eerste station waar ze in de trein stappen.

De mooiste treinreizen door Europa

In grote delen van Europa is de trein een ideaal vervoermiddel. Vanuit Nederland reis je rechtstreeks naar België, Duitsland, Zwitserland en Londen in het Verenigd Koninkrijk. Sinds enkele jaren zijn er weer nachttreinen in ere hersteld die je gedurende de nachtelijke uren naar je bestemming brengen terwijl jij slaapt in een comfortabele couchette. De volgende ochtend word je uitgerust wakker en kun je je reis meteen vervolgen of je hotel opzoeken voor een paar leuke dagen in de stad van de eerste stop tijdens je treinrondreis.

Een treinrondreis door Zwitserland

Zwitserland is het land waar ze het treinreizen hebben uitgevonden. Stipt als een Zwitsers uurwerk zoeken de treinen hun weg door de bergen en dalen van dit fascinerende treinland. Maak een reis met de legendarische Glacier Express of neem de Bernina Express. Deze treinen kiezen bewust een fraaie route zodat je onderweg je ogen uitkijkt. Op sommige stukken rijdt de machinist expres wat langzamer zodat je volop gelegenheid hebt om mooie foto’s te maken. Op sommige delen is het traject zo steil dat er een tandrad wordt gebruikt om de trein omhoog te trekken of om de vaart te remmen tijdens een afdaling. In de winter een treinrondreis door Zwitserland maken heeft extra charme, je rijdt door de met sneeuw bedekte bergen en dalen door een winter wonderland.

Maak een treinrondreis door Oostenrijk

Oostenrijk is een prachtig land om per trein doorheen te reizen. Je kunt tijdens je rondreis mooie steden bezoeken zoals Wenen of de ‘stad van Mozart’: Salzburg. Het voordeel van Oostenrijk boven Zwitserland is dat je er gewoon met de euro kunt betalen en de uitgaven zijn er ook vaak wat goedkoper. In geheel Oostenrijk wordt Duits gesproken, zij het met het typische zangerige accent dat voor dit land zo kenmerkend is. In Oostenrijk gaan de treinen minder hoog de bergen in en wordt er dus ook veel minder over smalspoor gereden. Je reist comfortabel van de ene bestemming naar de andere.

Bezoek de Hooglanden tijdens een treinrondreis door Schotland

Je kunt als je wilt vanuit Nederland per trein naar Schotland reizen. Je neemt daarvoor de Eurostar naar Londen en stapt vervolgens over op een intercity naar Edinburgh. Van daaruit kun je prachtige steden in de Schotse Hooglanden bezoeken zoals Inverness, Oban en Portree. In de Hooglanden kun je mooie treinreizen maken waarbij je je ogen uitkijkt naar het prachtige landschap dat aan je voorbij trekt. Je kunt de oversteek naar Schotland ook per ferry maken vanuit IJmuiden en je reis vanuit Newcastle voortzetten.

Een onvergetelijke treinrondreis door Noorwegen

Noorwegen kent een aantal zeer fraaie trajecten die je per trein kunt afleggen. Wil je niet per trein naar Oslo reizen, dan pak je het vliegtuig en overnacht in een hotel in de nabijheid van het Centraal Station. Vanuit daar kun je de trein nemen naar Finse, gelegen op 1200 meter hoogte. Zelfs in de zomer ligt er vaak nog sneeuw op de bergen rond dit piepkleine dorpje in de middle of nowhere. Je kunt per trein verder reizen naar Vatnahalsen en van daaruit de legendarische Flambanen nemen naar het dorp Flam, een echte toeristische trekpleister. Een bezoek aan Bergen mag ook zeker niet ontbreken, evenals een boottocht door één van de beroemde fjorden. Je kunt per trein ook naar het ‘hoge noorden’ reizen of een gecombineerde rondreis maken door Zweden en Noorwegen.

Geniet van een treinrondreis door Engeland

Omdat de Eurostar nu ook vanuit Nederland rijdt kun je rechtstreeks de reis naar hartje Londen maken. Je kunt ervoor kiezen een paar dagen uit te trekken om deze fascinerende stad te verkennen of meteen door te reizen naar mooie steden in Wales, Kent of Sussex. Er zijn meerdere snelle en comfortabele verbindingen die je in een paar uur van stad naar stad brengen. Ter plaatse overnacht je in een gastvrij hotel of B&B om de volgende dag je reis te vervolgen. Je kunt in iedere stad een extra dag plannen als je er eerst uitgebreid rond wilt kijken voordat je je reis vervolgt.

Rondreizen met de trein in Azië

Azië spreekt bij veel Nederlanders tot de verbeelding. Het is een continent dat zo anders is dan Europa of Amerika. Een treinrondreis laat je kennismaken met bijzondere culturen en prachtige steden. Je kunt met de trein door Vietnam of Thailand reizen. Of maak een onvergetelijke rondreis door India. Wil je wat minder ver van huis dan kun je ook met de trein vanuit Moskou reizen naar tal van bestemmingen in Azië. Een onvergetelijke reis is het traject naar Beijing. Houd er wel rekening mee dat je voor een reis naar en in Azië een visum nodig hebt. Informeer ook naar gewenste of noodzakelijke vaccinaties.

Nachttrein in Thailand

Boek een rondreis met de trein

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je je volgende vakantie per trein doorbrengen? Boek dan nu een mooie treinrondreis door Europa, Azië of Amerika. Alles wordt vooraf geregeld en geboekt, je weet dus precies waar je aan toe bent. Alle hotels zijn gereserveerd en waar mogelijk worden er in de treinen waar je mee reist zitplaatsen geboekt. Je kunt je reis overal onderbreken voor een extra dag om de omgeving te verkennen of een excursie te maken. Zorg ervoor dat je een geldig reisdocument hebt. In de EU en een aantal andere Europese landen kun je met een ID kaart reizen, voor landen buiten Europa is een geldig paspoort nodig. Soms moet je paspoort vanaf de datum van vertrek naar Nederland nog een aantal maanden geldig zijn.