Met de trein naar Duitsland

Duitsland is de perfecte bestemming voor een treinvakantie: de reis naar de meeste plekken is relatief kort en het landschap kent veel variatie. In Duitsland bezoek je grote steden zoals Berlijn, Hamburg of München, maar je geniet er ook van eindeloze natuur. Ga bergwandelen in de Beierse Alpen, bezoek de Noord-Duitse kust, geniet van regionale wijn in de Moezelstreek of wandel door het Zwarte Woud. Vanuit Nederland vertrek je vanaf diverse stations in een directe trein naar Duitsland. Kies voor een nachttrein om in één keer op je bestemming te raken of maak een rondreis langs verschillende haltes in Duitsland.

Trein rondreis Duitsland

Duitsland kent een uitgebreid treinnetwerk en met de Deutsche Bahn reis je comfortabel van de ene plek naar de andere. Vanuit Nederland kun je vaak al een directe trein naar je bestemming nemen of reis je met één overstap. Reis rechtstreeks naar Berlijn vanuit Hengelo of naar Frankfurt vanuit Arnhem. Voor je reis naar Duitsland maak je gebruik van de ICE International en reis je in het land zelf met verschillende intercity’s en stoptreinen. Wil je een rondreis door Duitsland maken? Dan boek je een geheel verzorgde reis of geef je de reis zelf vorm. In de zomermaanden zijn er regelmatig aanbiedingen voor goedkope treintickets van de Deutsche Bahn, waarmee je voordelig het land kunt verkennen.

Tijdens je rondreis kun je een grote ronde door het land maken, waarbij je de belangrijkste steden bezoekt, maar je kunt voor een rondreis in een bepaald gebied kiezen. In een rondreis van een week bezoek je bijvoorbeeld de mooiste plekken in Beieren. Je bezoekt historische stadjes met vakwerkwerkhuizen, de hoofdstad München en wandelt in de Beierse Alpen of het Zwarte Woud. Andere populaire routes zijn een rondje in de Moezelstreek, een rondreis langs de Hanzesteden en Oostzee of het afleggen van de romantische route van Arnhem tot Beieren. Je stopt onder andere in Heidelberg, München en in de buurt van kasteel Neuschwanstein.

Op zoek naar bijzondere spoorlijnen voor tijdens je rondreis? In het Harzgebergte kun je met de Brockenbahn reizen. Dit is een ouderwetse stoomtrein die je naar de top van de Brocken, de hoogste berg in de Harz, brengt. In het Zwarte Woud reis je met de Schwarzwaldbahn of Höllentalbahn langs verschillende hoogtepunten in het Zwarte Woud. De Linke Rheinstrecke loop van Keulen naar Mainz, langs de oevers van de rivier, wijngaarden en langs de samensmelting van de Rijn en Moezel. Op het eiland Rügen moet je een ritje in de Rasender Roland gemaakt hebben. Deze nostalgische stoomtrein rijdt op een rust tempo door het prachtige landschap.

Een treinreisje langs de Rijn in Duitsland. Maak een pretritje in een vintage exemplaar van de legendarische luxe trein Rheingold. Reis langs UNESCO werelderfgoedplaatsen en geniet van het prachtige uitzicht.

Bron: Elsevier Weekblad december 2023 – reisjournalist Sander Groen

Met de nachttrein naar Duitsland

Veel bestemmingen in Duitsland zijn niet heel ver weg, maar richting het zuiden ben je wel een hele tijd onderweg. In zo’n geval kan het een goede keuze zijn om met de nachttrein naar Duitsland te reizen. Vanaf Arnhem kun je met de Nightjet naar München reizen. Deze trein stopt onder andere in Keulen, Frankfurt en Neurenberg met als eindbestemming Innsbruck. Door met de nachttrein te reizen, geniet je langer van je vakantie. In plaats van de eerste dag in de trein door te brengen, kom je ’s ochtends al aan op je bestemming en geniet je daar van je dag.

Met de trein naar Berlijn

Vanuit Nederland reis je vanaf verschillende stations rechtstreeks naar Berlijn met een ICE International. Vanuit Utrecht reis je in zes uur naar Berlijn en vanaf veel andere stations in Nederland bereik je de Duitse hoofdstad in iets meer tijd. Berlijn is een creatieve en artistieke stad met hippe wijken en een groot aanbod in de kunst- en cultuursector. Daarnaast staat de stad vol met historische gebouwen en monumenten die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Bezoek bijvoorbeeld Checkpoint Charlie, de Berlijnse Muur bij de East Side Gallery of het Holocaust Memorial. Andere bekende bezienswaardigheden zijn het Brandenburger Tor en Unter den Linden, de Duitse Reichstag met een prachtig uitzicht vanaf het dakterras en de indrukwekkende Berliner Dom.

Met de trein naar Hamburg

Vanuit Nederland reis je vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem in ongeveer vijf uur naar de Duitse stad Hamburg. De tickets voor deze internationale trein zijn voordelig en na slechts één of twee keer overstappen sta je in de havenstad aan de Elbe. Het bezoeken van de wijk Hafencity is een van de dingen die je kunt doen in Hamburg, net als het beklimmen van het Dockland gebouw aan de Elbe. Via de Elbe Tunnel kun je dwars door de rivier oversteken en kom je aan de andere kant op een mooi uitzichtpunt uit. Je bezoekt het oude centrum van de stad, de Neustadt om te winkelen en de Reeperbahn in de avond. Dit is de bekendste uitgaansstraat van Hamburg die ’s nachts tot leven komt.