Met de trein naar Finland

Wil je de prachtige natuur van Finland op een unieke manier ontdekken? Dan reis je met de trein door dit land. Onderweg kom je allerlei nationale parken, natuurreservaten en bosrijke gebieden tegen. In de zomermaanden geniet je van bijna eindeloze zonuren en in het noorden van Finland kun je juist de sneeuw opzoeken. De zuidelijk gelegen hoofdstad Helsinki is zeker een bezoek waard en een goed startpunt voor een rondreis. Ook helemaal in het noorden van Finland, in Lapland, zal je veel toeristen tegenkomen die het noorderlicht in het echt willen zien.

Trein rondreis Finland

De afstand tussen Amsterdam en Helsinki is ongeveer 1500 kilometer, wat betekent dat je even onderweg bent met de trein. Er zijn verschillende manieren om met de trein in Helsinki te komen. Een eerste optie is om vanuit Nederland naar Kopenhagen te reizen en daar een ticket naar Stockholm te kopen. Het laatste stuk naar Helsinki leg je per boot af. Je kunt ook via Hamburg reizen en een nachttrein naar Stockholm nemen. In Finland zelf kun je comfortabel met de Finse spoorwegen (VR) reizen en duizenden kilometers afleggen tijdens een rondreis.

De bekendste treinroute van Finland wordt ook wel de Santa Claus Express genoemd. Deze treinroute start in de hoofdstad Helsinki en eindigt in Kemijärvi, in Fins Lapland. De Santa Claus Express is een dubbeldekkertrein met comfortabele coupes om de nacht in door te brengen. De totale rit duurt namelijk zo’n vijftien uur. Je wordt na vele kilometers wakker ten noorden van de poolcirkel en de trein maakt een stop in Rovaniemi, de woonplaats van de Kerstman. Hier bezoek je het Santa Park. Vervolgens legt de trein het laatste stukje naar Kemijärvi af, waar je van het noorderlicht kunt genieten.

Voor reizigers die liever niet helemaal naar het noorden van Finland gaan zijn er drie populaire steden in het zuiden van het land te bezoeken. De hoofdstad Helsinki is richting het westen verbonden met de stad Turku en richting het noorden met Tampere. Omdat alle drie de steden met elkaar verbonden zijn, kun je de driehoek per trein afleggen en iedere stad bezoeken. Het noordelijkste punt in Finland dat te bereiken is per trein is Kolari, van waaruit je met de bus nog wel verder naar het noorden kunt reizen.

Met de nachttrein naar Finland

De reis van Nederland naar Finland met de trein duurt lang en is ongeveer 1500 kilometer. Door onderweg gebruik te maken van een nachttrein kun je slapen terwijl je reist en zal de reis korter aanvoelen. Om dit te doen boek je vanuit Nederland een treinticket naar Hamburg, waar je op de nachttrein stapt. De nachttrein brengt je van Hamburg naar Stockholm en van daaruit reis je overdag verder naar Helsinki in Finland. Dit laatste deel van de reis leg je niet per trein, maar per boot af. De nachttrein die tussen Hamburg en Stockholm rijdt is comfortabel en biedt ontbijt en lunch aan boord aan.

Met de trein naar Helsinki

Helsinki is een van de beste plekken om met de trein te bereiken in Finland. Je reist via Duitsland, Denemarken en Zweden, waar je in Stockholm op de boot naar Helsinki stapt. De Finse hoofdstad heeft zowel Scandinavische als Russische invloeden, wat zorgt voor interessante architectuur. Helsinki staat, net als Finland in het algemeen, bekend om de sauna’s. Voor een typisch Finse ervaring ga je dan ook naar een van de sauna’s in Helsinki. In het centrum vind je de Uspenski kathedraal, het senaatplein en het stadspark Esplanade. Vanuit Helsinki reis je met een veerboot naar het forteiland Suomenlinna, waar je de prachtige natuur bewondert. Verder reizen naar St. Petersburg of Tallinn is mogelijk per boot vanuit Helsinki.

Met de trein naar Lapland

Lapland is een populaire bestemming onder Scandinaviëliefhebbers en dat heeft een goede reden. In Lapland kun je namelijk het noorderlicht zien, waarbij de zonnewind botst met het magnetisch veld van de aarde en er prachtige kleuren in de lucht ontstaan. Lapland kent in de zomermaanden de middernachtzon en in deze periode is het 24 uur per dag licht. Lapland staat ook bekend om de ritten die je per slee kunt maken. Je wordt voortgetrokken door husky’s door het besneeuwde landschap. Met de trein reis je naar het noordelijkste station Kolari of naar het station in Kemijärvi. Om nog noordelijker te raken moet je met de auto of met de bus reizen. Je kunt vooraf een busreis boeken om in het hoge noorden te geraken.