Met de trein naar Frankrijk

Een romantische stedentrip naar Parijs, een heerlijke strandvakantie in het zuiden of een bezoek aan een van de wijnstreken; Frankrijk is een veelzijdig vakantieland. Met de trein ben je snel en gemakkelijk op Franse grond. Veel Nederlanders trekken iedere zomer naar Frankrijk om te genieten van de natuur, van de kust of de vele steden en dorpen. Je vertrekt vanuit Nederland makkelijk en snel met de Thalys of TGV naar het zuiden en brengt je vakantie op een of meerdere plekken door. Frankrijk is relatief groot en heeft daardoor veel mogelijkheden voor rondreizen met de trein.

Trein rondreis Frankrijk

In Frankrijk reis je met de SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) door het land. Frankrijk heeft een uitgebreid treinnetwerk waarmee je van het noorden tot in het zuiden op veel bestemmingen kunt komen. Vanuit Nederland reis je naar Frankrijk met de Thalys of de TGV. Onderweg kun je een tussenstop in België maken of je reist in één keer comfortabel naar Frankrijk toe. Wil je een rondreis door Frankrijk maken? Er zijn allerlei bijzondere routes die je met de trein kunt afleggen, voor enkele dagen of enkele weken.

Wil je een groot deel van Frankrijk doorkruisen in de trein? Dan kies je voor een route die begint in Parijs en langzaam naar het zuiden leidt. Onderweg stop je onder andere in Avignon, Marseille, Cannes en Nice. Je legt eerst een relatief lang stuk in de trein af vanuit Parijs en reist vooral in het zuiden van Frankrijk. In het noorden van Frankrijk maak je een treinreis door Normandië en Bretagne. In het noorden vind je onder andere de Bretonse kust en deze route is gemakkelijk te combineren met enkele dagen in Parijs. Zo houd je de tijd die je in de trein doorbrengt relatief laag en combineer je stad en natuur.

Voor liefhebbers van berglandschappen is een rondreis met de trein door de Franse Alpen een goede keuze. Voor een treinreis door de Franse Alpen kun je het beste starten in Zwitserland, bijvoorbeeld door de nachttrein te nemen, en van daaruit richting Frankrijk te reizen. Je reist onder andere in de Mont Blanc Express door de bergen en kunt vanaf hier naar Côte d’Azur. Tijdens deze route is het aan te raden om de Train des Pignes te nemen vanuit Nice om zo dwars door de lavendelvelden te reizen. In de bloeitijd van de lavendel is dit een indrukwekkende gezicht.

De Intercités de Nuit van Parijs naar Nice is een treinrit die al heel lang gebruikt wordt. In het stationsrestaurant van Gare de Lyon kun je starten met een luxe diner, waarna je de volgende ochtend arriveert aan de Cote d’Azur.

Bron: Elsevier Weekblad december 2023 – reisjournalist Sander Groen

Met de nachttrein naar Frankrijk

Vanuit Nederland kiezen veel reizigers ervoor om met de Thalys naar Frankrijk te reizen, zeker wanneer ze naar Parijs gaan. Met de Thalys sta je namelijk binnen drie en een half uur in de Franse hoofdstad. Met de Thalys reis je ook naar Marseille en Bourg St. Maurice. Een andere optie is om met de TGV te reizen naar veel bestemmingen in Frankrijk. Vanuit Parijs en Brussel kun je een hoop plekken in Frankrijk bereiken met deze trein met een snelheid van 320 kilometer per uur. Voor langere reizen kun je voor een nachttrein kiezen en reizen naar Noord-Frankrijk zijn vaak zo snel dat je beter overdag kunt reizen.

Met de trein naar Parijs

Vanuit Amsterdam sta je binnen drie en een half uur in Parijs met de Thalys. Je reist comfortabel met een gereserveerde zitplaats naar de stad van de liefde. Parijs is geschikt voor een langere stedentrip, maar ook voor een romantisch weekendje weg. In de Franse hoofdstad geniet je van kunst in het Louvre en in Musée d’Orsay. Je bezoekt de Notre Dame, de Sacre Coeur en uiteraard de Eiffeltoren, het symbool van de stad. Parijs is de ideale bestemming voor een vakantie, maar is ook dé plek voor reizigers om over te stappen op de trein naar andere bestemmingen in Frankrijk. Naast de stad zelf, is ook Disneyland Parijs een populaire bestemming om met de trein te bezoeken. Een bezoek aan Disneyland is de droom van menig kind en de perfecte plaats voor gezinnen.

Met de trein naar Nice

De Franse stad Nice, gelegen in het zuiden, kun je bereiken met de trein. Vanuit Nederland reis je met de Thalys naar Brussel of Parijs waar je overstapt op de TGV. Er rijden treinen rechtstreeks naar Nice via Lyon, Marseille, Cannes en andere tussenstops. Nice ligt aan de Côte d’Azur en is daarmee een ideale locatie voor een strandvakantie. Je ontspant in de zon, koelt af in het water of flaneert op de promenade. De oude binnenstad staat vol met mooie gebouwen en heeft een gezellige uitstraling. Je kunt er lekker eten, wandelen en winkelen. Vanuit Nice kun je mooie boottochten boeken of een van de omliggende plekken, zoals Cannes en Marseille, bezoeken.