Met de trein naar Italië

Italië is een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders. Wist je dat je ook eenvoudig en comfortabel met de trein naar Italië kunt reizen? Je stapt op de nachttrein in Nederland en slaapt het grootste gedeelte van de reis. Populaire bestemmingen in Italië zijn onder andere het Gardameer, Venetië, Rome en Milaan. Je geniet van de prachtige natuur en kust in Italië of snuift cultuur in een van de beroemde steden. Ook de Italiaanse keuken maakt het land tot een geliefde bestemming onder toeristen. Je reist naar een vaste plek in Italië of maakt een rondreis door het land per trein.

Trein rondreis Italië

Wanneer je vanuit Nederland naar Italië gaat, is de kans groot dat je via München reist en Bozen of Trente een van de eerste bestemmingen in Italië is waar je terecht komt met de trein. Je bent binnen de kortste keren aan het Gardameer of in Venetië, maar kunt je reis ook voortzetten in Italië zelf. Ook vanuit Zürich bereik je het land. Wil je een rondreis maken door Italië? Dan kies je voor een rondreis door een regio van het land of voor een grotere tour door heel Italië.

Wanneer je meerdere weken tijd hebt, kun je een grotere tocht door het land maken. Je neemt de nachttrein vanuit Nederland naar Zürich en reist vervolgens verder naar Milaan, het startpunt van je rondreis. Onderweg reis je langs de Cinque Terre, Pisa, Florence, Rome, Verona en Venetië. De terugreis vanuit Verona gaat via Oostenrijk, waar je in Innsbruck op de nachttrein kunt stappen. Deze lange rondreis door Italië loopt langs de bekendste steden van het land. Je kunt enkele of meerdere dagen op een plek doorbrengen, om de reis korter of langer te maken. Uiteraard kun je bepaalde bestemmingen ook vervangen in de route.

Een van de mooiste treinroutes van Italië is de Centovalli Express. Deze treinroute verbindt het Italiaanse Domodossala met Locarno in Zwitserland. De naam van de route verwijst naar de honderd valleien die je voorbij ziet komen tijdens de treinreis. De spoorlijn loopt over meer dan tachtig bruggen en ook aan tunnels is er onderweg geen gebrek. Een andere bekende treinroute is de Bernina Express, die wederom door Italië en Zwitserland loopt. De route loopt van het dorpje Tirano in Italië naar het Zwitserse St. Moritz. Van Parijs naar Venetië kun je reizen in de Venice Simplon Orient Express, een luxe trein die de twee steden met elkaar verbindt.

Een van de mooiste treinreizen door Italië is de InterCity Notte naar Palermo. Het is met 1.500 kilometer een van de langste treinreizen van Europa. Helemaal van het noorden naar het zuiden van Italië. Het is een dag- en nachttrein, omdat je bijna een etmaal onderweg bent van noord naar zuid Italië.

Bron: Elsevier Weekblad december 2023 – reisjournalist Sander Groen

Met de nachttrein naar Italië

De comfortabelste manier om per trein naar Italië te reizen is de nachttrein. Vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem stap je in de Nightjet naar München, Zürich of Innsbruck, waar je de volgende ochtend uitgerust aankomt. Vanaf deze bestemmingen reis je verder naar Italië, bijvoorbeeld naar Rome, Milaan of Venetië. De treinreis naar Italië is relatief lang en om de reis aangenamer te maken, kun je ervoor kiezen om een dag op een tussenstop te verblijven. Slaap je goed in de trein en wil je direct door? Dan stap je vanuit de nachttrein op een directe trein naar Italië.

Met de trein naar het Gardameer

Wil je het Gardameer bezoeken met de trein? Dan reis je met de nachttrein naar München, Innsbruck of Zürich. Vanaf hier kun je verder reizen met de trein naar Trente of Milaan om vervolgens naar het Gardameer te gaan. Het Gardameer is de ideale bestemming voor een zonvakantie aan het water. Je kunt er heerlijk wandelen in de natuur, luieren op het strand of een van de vele watersporten beoefenen. Je kunt ervoor kiezen om een rondje om het Gardameer te maken, wat je in de auto in ongeveer vijf uur kunt doen. Bezoek bijvoorbeeld een van de zeven eilandjes in het meer of bezoek de pittoreske stadjes die aan het water liggen. In het zuidoosten van het Gardameer ligt Verona, een stad die zeker een bezoek waard is.

Met de trein naar Venetië

Om met de trein in Venetië te komen, reis je eerst met de nachttrein naar Innsbruck. Vandaaruit kun je met de Eurocity naar Venetië reizen in minder dan vijf uur. In de stad van gondels, kanalen en romantiek breng je een stedentrip of een romantische vakantie door. Het bekendste plein van Venetië is Piazza San Marco, waar je de beroemde San-Marcobasiliek vindt. Het Scala del Bovolo is een andere bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Dit familiepaleis was van een van de rijkste families van de stad en heeft een toren die je kunt beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. In Venetië geniet je uieraard van de vele kanalen en bruggen en een gondeltocht hoort bij een bezoek aan de stad.