Met de trein naar Noorwegen

Noorwegen is een veelzijdig vakantieland met adembenemende natuur. Je bezoekt de wereldberoemde fjorden en gletsjers van Noorwegen, bezoekt de Noorse bergen in het zuiden of bezoekt een van de witte zandstranden in het noorden. Naast bijzondere natuur biedt Noorwegen ook mogelijkheden voor een stedentrip. Je bezoekt bijvoorbeeld de hoofdstad Oslo of een van de andere pittoreske stadjes van het land. Vanuit Nederland kun je met de trein, eventueel in combinatie met een boot, naar Noorwegen reizen. Ook in Noorwegen zelf kun je rondreizen per trein en genieten van de bijzondere landschappen.

Trein rondreis Noorwegen

Het is mogelijk om volledig met de trein naar Noorwegen te reizen en dan ben je in totaal zo’n twintig uur onderweg. Je reist via Duitsland, Denemarken en Zweden, waarbij je een aantal keren moet overstappen. Een goed alternatief is daarom om met de trein vanuit Nederland naar Kiel te reizen en om in Kiel met de Colorline naar Oslo te reizen. Dit is boot die je comfortabeler naar je bestemming brengt dan de trein. Een andere optie is om met de trein tot Kopenhagen te reizen in iets meer dan tien uur en vervolgens de veerboot naar Oslo te nemen.

Eenmaal aangekomen in Oslo kun je de stad bekijken en verder reizen met de trein. De Noorse spoorlijnen behoren tot de mooiste treinreizen en bieden spectaculaire uitzichten onderweg. Een van de populairste treinreizen in Noorwegen is de Bergensbanen, een route van Oslo naar Bergen. Je rijdt door een schitterend berglandschap, door een vallei, richting het Finse hooggebergte en langs de Hardangerjøkulen-gletsjer. Aan het begin en einde van dit natuurspektakel bezoek je de grotere steden Oslo en Bergen. De treinreis duurt in totaal zeven uur en kan in meerdere etappes afgelegd worden.

Een andere beroemde spoorlijn in Noorwegen is de Flåmspoorweg, die slechts een uur duurt. De reis begint op het station van Myrdal en leidt via een steil traject naar het dorp Flåm. Onderweg zie je prachtige watervallen, rivieren, bergen en valleien. Dit traject is een goede keuze om kennis te maken met de Noorse natuur. De Røros-spoorlijn verbindt Hamar met Trondheim. In vijf uur tijd rijdt je door de wildernis en de bossen van Noorwegen en door het beschermde mijnstadje Røros. De reis begint op slechts één uur afstand van Oslo en is dus goed te combineren met een rondreis door een groter deel van Noorwegen.

De Bergensbanen is de hoogstgelegen intercity ter wereld. Van Oslo naar Bergen. Zeven uur doet de trein over een reis door vier seizoenen. 182 tunnels en talloze lawinegalerijen. Steile hellingen naar Europa’s hoogste bergplateau. Wat een treinreis!

Bron: Elsevier Weekblad december 2023 – reisjournalist Sander Groen

Met de nachttrein naar Noorwegen

Wanneer je ’s nachts naar Noorwegen wilt reizen, is de beste optie om overdag met de trein naar Kiel te reizen en met de boot Colorline overnacht van Kiel naar Oslo te reizen. Op de boot boek je een hut, waar je comfortabel kunt slapen tijdens de reis. Wanneer je met de trein naar Kopenhagen reist om van daaruit de veerboot te nemen. Ook hier heb je optie om ’s nachts te varen en op de boot te slapen. De volledige reis met de trein afleggen duurt zo’n twintig uur en kent meerdere overstappen, waardoor slapen lastiger wordt. Probeer de reis zo te plannen dat je het langere deel tijdens de nacht aflegt, zodat je kunt slapen in deze trein.

Met de trein naar de bergen in Noorwegen

In Noorwegen vind je veel bergachtige landschappen verspreid door het land. De Noorse fjorden lopen van Oslo tot aan de Noordkaap en beslaan de volledige westkust van het land. Het fjordenlandschap kent steile wanden, hoge kliffen en de fjorden worden vaak omringd door heuvels of bergen. Trollstigen is een toeristische route van iets meer dan honderd kilometer en loopt door prachtige berglandschappen, maar ook door groene valleien, diepe fjorden en watervallen. Waar je veel routes in de Noorse bergen per trein kunt afleggen, is deze route met haarspeldbochten speciaal voor auto’s of fietsers. Ook de Lofoten-eilanden in het noorden van Noorwegen kennen een bergachtig landschap in combinatie met vissersdorpjes en witte stranden. Via het spoornetwerk van Noorwegen bezoek je de verschillende bergachtige regio’s.

Met de trein naar Oslo

Een van de makkelijkste bestemmingen in Noorwegen om per trein te bereiken is de hoofdstad Oslo, gelegen in het zuiden van het land. Je reist vanuit Nederland via Duitsland, Denemarken en Zweden per trein naar Oslo of stapt in Kiel op de boot. In de Noorse hoofdstad bekijk je de wisseling van de wacht bij het koninklijke paleis, bezoek je de sculpturen van Gustav Vigeland in het Frognerpark en struin je door de hippe buurt Grünerløkka. Op het museumeiland Bygdøy bezoek je onder andere het Noors Volksmuseum, het Vikingschip Museum en het Noors Maritiem Museum. Oslo biedt de mogelijkheid om te eilandhoppen, waarbij vooral de fjorden van Oslo een aanrader zijn. Oslo is ideaal voor een stedentrip of als startpunt voor je rondreis door Noorwegen.