Met de trein naar Oostenrijk

Oostenrijk is een populaire bestemming voor een treinvakantie, omdat je er zowel in de zomer als winter kunt genieten van de prachtige natuur. Met de nachttrein reis je naar een van de skigebieden voor wintersport en de zomer bezoek je de bergen en meren van Oostenrijk voor een wandelvakantie. In Oostenrijk zelf reis je met de trein langs de grotere steden of juist langs de natuurwonderen van het land. Met het uitgebreide treinnetwerk in Oostenrijk kom je makkelijk op veel verschillende plekken in het land.

Trein rondreis Oostenrijk

In Oostenrijk reis je met de ÖBB (Österreichische Bundesbahnen) door de verschillende delen van het land. Vanuit Amsterdam of Utrecht reis je met de trein naar verschillende plekken in Oostenrijk. Je kunt ervoor kiezen om overdag te reizen en bijvoorbeeld meerdere keren te stoppen op weg naar Oostenrijk. Een andere optie is om de nachtrein te nemen en uitgeslapen in Oostenrijk te arriveren. Wil je een rondreis door Oostenrijk maken? Je stelt deze reis zelf samen of boekt een geheel verzorgde reis waar je geen omkijken naar hebt.

Oostenrijk is een relatief klein land en tijdens je rondreis kun je bijvoorbeeld van de ene kant van Oostenrijk naar de andere reizen. Je begint in de hoofdstad Wenen in het oosten van Oostenrijk en reist verder naar Linz en daarna naar Salzburg. Bezoek Hallstatt, Innsbruck en eindig in het westen in Bregenz aan het Bodenmeer. Alternatieven op deze route zijn om in Krems an der Donau te stoppen, de bergen van Kitzbühel te bewonderen of te zwemmen in de Achensee. Over de route dwars door Oostenrijk doe je één tot twee weken, afhankelijk van hoe lang je op iedere plek wilt doorbrengen. Langer reizen is natuurlijk ook mogelijk met extra tussenstops.

Zie je liever een deel van het land in meer detail? Dan verken je dit gebied met de regionale treinen van de ÖBB waarmee je van stadje naar stadje reist. Je maakt een van de bijzondere treinreizen, zoals via het Waldviertler smalspoor door een gevarieerd landschap. Van het Oberösterreichse Salzkammergut neem je de Schafbergbahn naar de Schafberg. De steilste stoomtandradbaan van Oostenrijk brengt je tot op de 1783 meter hoge berg. In Tirol kun je de stoomtandradbaan Achensee nemen en het zeven kilometer lange traject van Jenbach naar Seespitz afleggen. Ook de Zillertalbahn is een aanrader om vanuit een stoomtrein te genieten van het Zillertal.

Met de nachttrein naar Oostenrijk

Vanuit Nederland reis je eenvoudig met de Nightjet naar Oostenrijk. De nachttrein vertrekt in Nederland in Utrecht en Amsterdam en brengt je naar de Oostenrijkse bestemmingen Wels, Wien Meidling, Wörgl, Jenbach en Innsbruck. Naar de grotere steden Wenen en Innsbruck reis je dus direct met de nachttrein. Voor een bezoek aan Salzburg neem je het beste de nachttrein naar Wels en voor een bezoek aan Graz is Wien Meidling het beste station. Voor populaire skigebieden stop je in Innsbruck, Jenbach of Wörgl. Bekijk voor je reis vanaf welk station je het skigebied het makkelijkst kunt bereiken.

Met de trein naar Wenen

Met de nachttrein reis je eenvoudig naar Wenen. Je komt ’s ochtends aan, waardoor je de hele dag van de stad kunt genieten en geen dag verliest aan reizen. Wenen staat bekend om de klassieke muziek en kent verschillende concertgebouwen. Bezoek bijvoorbeeld de Weense Staatopera, voor een concert of alleen om het gebouw te bekijken. Een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad is Schönbrunn, een groot kasteel waar je veertig pronkkamers kunt bezoeken. Je bezoekt de bekende Stephansdom in Wenen, net als de Hofburg en de Spaanse rijschool. Vanaf het station van Wenen reis je in een uur naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava met de trein. Dit is een ideale bestemming voor een dag of om je rondreis door Europa met de trein voort te zetten.

Met de trein naar Salzburg

Om de Oostenrijkse stad Salzburg te bezoeken reis je met de nachttrein naar Wels, van waaruit je eenvoudig verder reist met de trein naar Salzburg. Salzburg is de stad van Mozart, waar je onder andere zijn geboortehuis kunt zien. In Salzburg bezoek je Festung Hohensalzburg, een ommuurde stenen burcht met een prachtig uitzicht op de stad. Het oude centrum van Salzburg kent vele historische panden en is omringd door een prachtig berglandschap. Vanuit Salzburg reis je met de bus of trein naar verschillende natuurgebieden. Bezoek bijvoorbeeld de Königssee in het Berchtesgaden Nationaal Park in het zuiden van Duitsland of neem de bus naar Sankt Gilgen aan de Wolfgangsee. Ook de Mondsee is een populaire bestemming die makkelijk te bereiken is vanuit Salzburg.