Met de trein naar Spanje

De populairste vakantiebestemming onder Nederlanders voor de zomervakantie is Spanje. Veel mensen vliegen jaarlijks naar Zuid-Europa om van de zon te genieten of rijden in een auto vol kampeerspullen naar de Costa Brava. Wist je dat je ook met de trein naar dit vakantieland kunt reizen? Je reist vanuit Nederland in ongeveer twaalf uur naar Spanje met trein, waar je geniet van zon, tapas en sangria. Reis met de trein naar een vaste plek in Spanje of maak een rondreis door het land in de trein. Spanje heeft gevarieerde landschappen en tijdens een rondreis zal je een hoop mooie plekken zien.

Trein rondreis Spanje

Vanuit Nederland kun je op verschillende plekken op de trein richting Spanje stappen. Reis bijvoorbeeld in minder dan drie en een half uur van Amsterdam naar Parijs, waar je op de hogesnelheidstrein naar Barcelona stapt. In Spanje kun je verder reizen met de treinen van Renfe. De grotere Spaanse steden zijn met elkaar verbonden via het spoor en vanuit een grotere stad kun je vaak verder reizen naar kleinere steden in de regio. Wil je een rondreis maken door Spanje met de trein? Er zijn een hoop mooie routes, zowel langere als kortere.

Voor liefhebbers van het Zuid-Spaanse klimaat is er een rondreis door Andalusië mogelijk. Je reis begint in de stad Sevilla en je maakt een rondje langs Córdoba, Granada, Ronda, Cádiz en Jerez. Je eindigt uiteindelijk weer in Sevilla. In de Al Ándalus trein rijd je door prachtige landschappen. Eventueel kun je een bezoek aan Málaga en Marbella toevoegen aan de rondreis nadat je Granada hebt bezocht. Vanuit Madrid kun je een treinreis maken langs verschillende omliggende steden. In één tot twee weken bezoek je Madrid, Salamanca, Segovia en Toledo.

Je hoeft je treinreis in Spanje niet per se in Barcelona te beginnen, maar kunt ook vanuit het Franse Bordeaux met de trein naar San Sebastián reizen. Vanuit deze Noord-Spaanse stad maak je een reis in de Transcantábrico Gran Lujo trein. Deze luxe trein is een hotel op wielen en neemt je mee langs de parels van Noord-Spanje. Onderweg stop je onder andere in Bilbao, Santander, Oviedo en Gijón en de reis eindigt in Santiago de Compostella in Galicië. Je kunt de route ook hier beginnen en richting San Sebastián reizen.

Met de nachttrein naar Spanje

De beste manier om van Nederland naar Spanje te reizen is via Parijs. Je stapt in Nederland in de Thalys of TGV naar Parijs en daar stap je over op de hogesnelheidstrein naar Barcelona. Na een reis van zo’n twaalf uur kom je aan in de Catalaanse hoofdstad, waar je vakantie kunt vieren of van waaruit je door kunt reizen naar andere delen van Spanje. De hogesnelheidstrein die je vanuit Parijs neemt is geen nachttrein. Wil je graag met de nachttrein? Dan ga je van Parijs naar Latour-de-Carol, van waaruit je een lokale trein naar Barcelona kunt nemen.

Met de trein naar Barcelona

Met de trein reis je vanuit Nederland eenvoudig naar Barcelona. Je stapt in de Thalys naar Parijs en stapt daar over op een hoge snelheidstrein naar Barcelona. Na twaalf uur sta je in de stad van Gaudí, waar je onder andere de Sagrada Familia, Park Güell en Casa Milà bewondert. Het centrum van Barcelona heeft een hoop moois te bieden, zoal de straatartiesten op Las Ramblas en de smalle straten in de gotische wijk. Barcelona is de perfecte combinatie van stad en strand: je bent namelijk in een mum van tijd op La Barceloneta, het strand van Barcelona. Een andere populaire bestemming is Montjuïc, een berg met verrassende bezienswaardigheden.

Met de trein naar Valencia

De treinreis naar Valencia begint hetzelfde als die naar Barcelona. Eenmaal in Barcelona aangekomen kun je op de trein naar Valencia stappen. Ook een bezoek aan deze stad is goed te combineren met een strandvakantie. Op de uitgestrekte stranden kom je tot rust, zwem je in de zee of doe je een drankje bij een strandtent. Een van de herkenbaarste plekken in Valencia is de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit cultureel-wetenschappelijke complex staat vol met bijzondere gebouwen en het is een goed voorbeeld van moderne architectuur. Deze futuristische plek is zeker een bezoek waard. Verder wandel je uiteraard door het oude centrum langs de middeleeuwse torens, de kathedraal en de pleinen.

Met de trein naar Madrid

Ook de treinreis naar Madrid loopt van Nederland naar Parijs en vervolgens naar Barcelona. In Barcelona stap je over op een hogesnelheidstrein naar Madrid. In de Spaanse hoofdstad is een hoop te zien op het gebied van kunst en cultuur. Je bekijkt de nationale kunstcollectie in het Museo Nacional del Prado en het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. In de buurt van deze musea vind je El Retiro, een groots stadspark waar je onder andere een glazen paleis vindt. Het koninklijke paleis staat in Madrid en je kunt dit paleis van binnen bekijken. Andere hoogtepunten in Madrid zijn de verschillende pleinen, de kathedraal en de Egyptische tempel.