Met de trein naar Zwitserland

Zwitserland is een ideale bestemming voor treinreizigers, zowel in de zomer als in de winter. In de zomer geniet je van de Zwitserse berglandschapen, de pittoreske steden en dorpjes en de vele meren. In de winter ga je op wintersport, bijvoorbeeld om te skiën of snowboarden in de Zwitserse bergen. Zwitserland heeft een uitgebreid spoornetwerk, waardoor je eenvoudig kunt rondreizen door het land per trein. Het land zelf bereik je vanuit Nederland eenvoudig met de nachttrein. Reizen met de trein door Zwitserland is een avontuur op zich, omdat je onderweg kunt genieten van adembenemende landschappen.

Trein rondreis Zwitserland

In Zwitserland reis je met de SBB (Sweizerische Bundesbahnen) door het land. Zwitserland is een klein land en dat maakt het de uitgelezen bestemming voor een rondreis per trein. De afstanden die je aflegt zijn relatief kort en het land kent een uitgebreid treinnetwerk. Alle grotere steden, net als veel kleinere steden en sommige dorpen, zijn te bereiken per trein. Je kunt je rondreis door Zwitserland geheel zelf indelen of kiezen voor een georganiseerde reis, waarbij je zelf niets meer hoeft te plannen. Er zijn verschillende treinroutes door Zwitserland die de moeite waard zijn.

Wil je zoveel mogelijk van Zwitserland zien tijdens je rondreis? Dan maak je een rondje door het land langs de verschillende hoogtepunten. Begin je reis bijvoorbeeld in Zürich in het noorden van Zwitserland. Vanaf hier reis je via een panoramaroute naar Tirano, een historische stad net over de grens in Italië. Vervolgens reis je naar Zermatt, aan de voet van de Matterhorn, en daarna bezoek je Bern. Vanuit Bern kun je verder reizen naar Bazel or terugkeren naar het startpunt van de reis, Zürich. Wanneer je de ronde nog iets groter wilt maken, kun je er ook voor kiezen om de stad Lausanne in het zuidwesten te bezoeken.

In Zwitserland reis je met verschillende panoramatreinen door het Alpenland, bijvoorbeeld langs het hoogst gelegen treinstation in Europa en over indrukwekkende spoorwegen. De Glacier Express is de bekendste treinrit en loopt vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt naar St. Moritz. De langzaamste sneltrein ter wereld gaat over 291 bruggen en door 91 tunnels. De Bernina Express rijdt in iets meer dan vier uur van Chur naar Tirano, een treinreis van 150 kilometer. Je passeert een 65 meter hoog viaduct en een rond viaduct. De Centovalli Express rijdt in twee uur tijd langs diepe kloven, watervallen, bergen en 83 bruggen. Je reist van het Zwitserse Locarno naar het Italiaanse Domodossala.

De Bernina Express gaat niet zo snel, maar is misschien wel de beroemste trein van Europa. Prachtige uitzichten, het gevoel in een achtbaan te zitten en onderdeel uitmaken van een treinreis die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Aanrader!

Bron: Elsevier Weekblad december 2023 – reisjournalist Sander Groen

Met de nachttrein naar Zwitserland

Vanuit Nederland kun je met de nachttrein naar Zwitserland reizen, om overdag tijd te sparen die je kunt gebruiken om van de Zwitserse natuur te genieten. Met de nachttrein vanuit Utrecht of Amsterdam reis je naar het Zwitserse Bazel of Zürich. Onderweg stop je onder andere in Düsseldorf, Frankfurt en Karlsruhe. Vanuit Amsterdam reis je binnen een kleine acht uur ook naar Bern, waarvoor je onderweg één keer moet overstappen. Treinreizen van Nederland naar Zwitserland kun je voordelig boeken en onderweg geniet je van prachtige landschappen.

Met de trein naar Bern

Bern is makkelijk te bereiken met de ICE International vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Met slechts één overstap in Frankfurt sta je binnen acht uur op het hoofdstation van Bern. Bern wordt veelal gezien als de hoofdstad van Zwitserland en heeft een charmant oud centrum. Je bezoekt er onder andere het parlementsgebouw waar de Zwitserse regering zit, het historische museum van de stad en het Zwitserse Alpenmuseum. In het centrum vind je ook de Zytglogge, een astronomische klok met bewegende figuren. Wandel langs de rivier Aare en duik in de zomer het water in voor verkoeling. In Bern vind je diverse kerken en kathedralen die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Bezoek de kathedraal van Bern, het hoogste kerkgebouw van Zwitserland, of de Sint-Petrus en Pauluskerk.

Met de trein naar Zürich

Ook Zürich is eenvoudig te bereiken met de nachttrein. In Nederland vertrek je vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem en bereik je binnen acht en een half uur de Zwitserse stad. Hiervoor dien je twee keer over te stappen in Frankfurt en Bazel. Je kunt zowel met de Nightjet als met de ICE International reizen. In Zürich bezoek je bijvoorbeeld de Lindenhof, een heuvel waar vroeger een Romeins kasteel stond, of de Sint-Pieterskerk. Voor natuurliefhebbers is er de Uetliberg met een fantastisch uitzicht op de stad en het meer van Zürich, waar je kunt varen, zwemmen en ontspannen. Ook de botanische tuinen zijn een populaire plek en een oase van rust midden in een drukke stad. Wandel door het historische centrum, over de oude bruggen en langs de bekendste bouwwerken van de stad.